Декарбонизация на промишлеността. Неотложен приоритет за устойчиво бъдеще и ангажимент към ESG принципите

researchers-looking-alternative-energy-souces

В ерата на глобализация и индустриализация, декарбонизацията се явява като ключова точка на дневен ред в световен мащаб, поставяйки пред нас както предизвикателства, така и възможности. Но какво всъщност представлява декарбонизацията и защо тя е толкова съществена за промишлеността и обществото като цяло?

Декарбонизация е процесът на намаляване или премахване на емисиите на въглероден диоксид (CO2) и други парникови газове, които допринасят за изменението на климата. Това е важна и актуална инициатива в световен мащаб поради загрижеността за глобалното затопляне и изменението на климата, причинено от човешката дейност, особено изгарянето на фосилни горива (като въглища, нефт и природен газ). Освен екологичните ползи, декарбонизацията предлага и икономически и социални предимства, възможност за иновации и разработване на нови технологии, както и подобряване на здравето и благосъстоянието на обществата.

В контекста на устойчиво развитие, декарбонизацията не само обхваща прехода към чиста енергия, но и насърчава бизнес модели, които активно намаляват въглеродния отпечатък и поощряват устойчиво производство и потребление. Тя представлява съчетание на технологични иновации, промени в управленските и бизнес стратегии, както и разработването на политики и регулации, насочени към ниско въглеродно бъдеще.

Производство на електроенергия

Декарбонизацията на електроенергията е ключова за намаляване на емисиите на CO2. С разрастването на населението и увеличаването на електрификацията, необходимо е преходът към възобновяеми източници. Цените на слънчевата и вятърната енергия са спаднали значително, но съхранението на енергия и поддържането на стабилност в мрежата са предизвикателства. Програми за стимулиране и иновации, като улавяне на CO2, играят важна роля в този процес.

Индустрия

Декарбонизацията на индустрията е от съществено значение, тъй като производството на стомана, цимент и химикали изисква високи температури и генерира големи емисии на CO2. За постигане на декарбонизация, процесите трябва да бъдат преобразувани, интегрирани и електрифицирани с възобновяема енергия. Улавянето на въглерод също е важна част от решението.

Социални перспективи

Ясен пример за социалната компонента на ESG и декарбонизацията е подобряването на качеството на живот в областите, засегнати от промишлена дейност. Приемането на „зелени“ технологии и практики може да намали здравните рискове за общностите, изложени на въздействието на индустриални емисии. Пример за това може да бъде преходът на Китай към по-чисти форми на енергия в редица градове, което има за цел да намали въздействието върху здравето на гражданите и да подобри качеството на въздуха.

Политическо лидерство и регулация

Пример за политическо лидерство и регулация в контекста на управление (Governance) може да бъде Европейският съюз, който с установяването на „Зеления пакт за Европа“ ясно подчертава ангажимент към устойчивост и декарбонизация. Създаването на законодателни мерки, които стимулират устойчивите практики и инвестициите в „зелени“ технологии, показва, че регулациите могат да играят ключова роля в прехода към ниско въглеродна икономика.

За да се постигне декарбонизация, всички аспекти на икономиката трябва да се променят – от това как се генерира енергия и как произвеждаме и доставяме стоки и услуги до това как се управляват земеделските земи. Емисиите на въглероден диоксид и метан, които затоплят планетата, идват до голяма степен от производството на електроенергия, промишлеността, транспорта, сградите и секторите на селското стопанство и използването на земята в глобалната икономика, така че всички тези сектори трябва да бъдат трансформирани. 

Share the Post:

Свързани статии

Защо социалният аспект в ESG отчитането създава трудности за бизнесите?
Социалният компонент в ESG докладването представлява предизвикателство за бизнеса. Преди да търсим отговора на този въпрос, е добре ясно да...
ПРОЧЕТИ
ESG и комуникации: Пътят към устойчивост
Автор: Жюстин Томс ESG и комуникации: изграждане на отговорни и прозрачни бизнес практики В съвременния бизнес свят, където общественото...
ПРОЧЕТИ
“Greenwashing” – измамните тактики зад твърденията за околната среда
Автор: Денелина Чапанова Всички казваме, че „честността е най-добрата политика“. В свят, воден все повече от екологично съзнание и устойчиви...
ПРОЧЕТИ